Isoamyl Acetate

Wartość: 20zł
Ilość: 10ml
Producent: Ventos
Nuta głowy
Klasyfikacja: owocowe
Zapach: słodki, świeży, banan, gruszka, owoce, eteryczny, zielony, woskowy
Opis: główna nuta zapachowa gumy do żucia Juicy Fruit w starym wydaniu. Bardzo rzadko używany w perfumach, głównie jest przeznaczony do zastosowań w kosmetykach oraz jako dodatek do produktów spożywczych i alkoholi (wzmacniacz zapachu). W niskich koncentracjach potrafi pachnieć bananem, gruszką, jabłkiem, truskawką.
Zapach bardzo intensywny, choć maksymalna rekomendowana ilość w kompozycji dochodzi do 30%. Żywotność zapachu bardzo niska, mniej niż godzina na bloterze.
(Visited 100 times, 1 visits today)
Początek to zmywacz do paznokci.
Spod spodu, przedostają się banany, ale nie za długo.
Potem jest zapach mokrej szmaty, zostawionej na trzy dni w łazience i kocia kupa.
Brr, aż mnie otrzepało na samą myśl o isoamylu.
Trzeba być arcymistrzem, żeby wykorzystać ten składnik.
🙂
W wiadomościach prywatnych zdaje się mówiłem o tym, że obecnie ten składnik nie jest popularny u perfumiarzy. Choć widziałem formuły owocowych perfum, w których jego zawartość dochodziła do 20%!
Należy go testować w bardzo niskiej koncentracji, wtedy pojawia się zapach znany z gumy Juicy Fruit. Proponuję eksperyment: dodaj 1 kroplę rozcieńczonego (np.5-10%) IAA do jakiegoś neutralnego szamponu lub mydła. Opisz wrażenia.
Także trzeba dodać, że isoamyl równoważy się poprzez dodanie aldehydów oraz zielonych i innych owocowych molekuł.
Zupełnie przypadkowo trafiłem na artykuł o Isoamyl Acetate i jego dawnych zastosowaniach (koncentracja w poszczególnych produktach):
mydło – 0,05%
kremy – 0,003%
perfumy – 0,05%
lody – 0,00005%
guma do żucia (Juicy Fruit) – 0,003%
W chwili obecnej, ze względu na wprowadzenie na rynek wielu innych składników o podobnym profilu, głównie używany do aromatyzacji lakierów do paznokci i włosów oraz tworzyw sztucznych; rzadziej alkoholu, jedzenia.
Tyle na temat mocnych substancji i potrzeby ich rozcieńczania. A dla mnie nauka na przyszłość, żeby jednak nie godzić się na dostarczanie tak mocnych molekuł.