Alcohol C-7 (Heptanol)

Słodki zapach trawy i fiołkowych liści.

Allyl Amyl Glycolate

Nuta głowy
Zapach tego estru jest bardzo podobny do zapachu galbanum z jaskrawą nutą ananasową, która dodaje kompozycjom promiennej świeżości. Rozwiją nuty zielone lub owocowe. Stanowi ważny element współczesnych kompozycji fougere.
Użycie wynosi do 1%.

Cyclogalbanate

Mocna zielona nuta głowy o świeżych aspektach  ziół i owoców. Tematem przewodnim jest galbanum z zielonym jabłkiem i ananasem w tle.

Dynascone

Bardzo mocny, zielony, świeży zapach z nutami galbanum, soczystej trawy, ananasa, narcyzów. Dynascone daje kompozycji bardzo mocną zieloną projekcję i dyfuzję. W zależności od reszty składników potrafi zmieniać profil na kwiatowy bądź owocowy. Ważny element akordów fougere.
Należy używać bardzo ostrożnie, do 1% kompozycji.

Galbanum EO

Olejek galbanum dawniej był bardzo często wykorzystywany do nadania aromatom mocnych zielonych akcentów. W tej chwili prawie nieużywany, został trwale zastąpiony przez składniki syntetyczne.

Isocyclocitral

Ziemisto-zielony aromat z morskimi i cytrusowymi akcentami. Nadaje innym składnikom soczystej naturalnej zieloności.

Rhubafuran

Mocna zieleń o zapachu rabarbaru, eukaliptusa i cytrusów.

Rhubofix

Pikantny zielony zapach łączący nuty rabarbaru i grejpfruta. Podkreśla i wydłuża akordy cytrusowe.

Styrallyl Acetate

Mocna soczysta zieleń o zapachu gardenii, liści, rabarbaru. Dorysowuje liście innym komponentom. Współtworzy zapachy białych kwiatów, owoców, cytrusów. Bardzo mocny, projektujący składnik.

Undecavertol

Nuta głowa mająca zielono-kwiatowy charakter przypominający liść fiołka, świeżą skórkę ogórka oraz kiwi.