Benzaldehyde jest aldehydem roślinnego pochodzenia. Jego największą zawartość wykryto w pestkach migdałów, wiśni, moreli i brzoskwini. Jest wykorzystywany jako składnik kompozycji zapachowych w perfumach i produktach spożywczych lub jako substancja do syntezy innych związków chemicznych (np. amfetaminy).
Bardzo intensywny zapach migdałów i wiśni. W większych stężeniach pachnie mocno chemicznie, gumą, tworzywami sztucznymi. Użyty w małej ilości daje gorzko-słodki posmak wiśniowej pestki, marcypanu, alkoholu.
Najbardziej nadaje się do zastosowania w aromatach gourmand, owocowych, orientalnych. Dobrze łączy się z wanilią i kumaryną.

Klasyfikacja: gourmand, owocowy, aldehydy
Siła zapachu: bardzo mocna
Trwałość: 4 godziny na bloterze
Nuta głowy
Sugerowane rozpuszczenie przed użyciem: 1-10%
Sugerowane użycie w kompozycji: od śladowych ilości do 1%

(Visited 232 times, 1 visits today)