ALDEHYDY

Aldehydy to spirytusy pozbawione atomów wodoru.
Grupa aldehydów posiada wspólną "aldehydową" nutę - woskową, oleistą, zapach dopiero co zgaszonej świecy. Większość pachnie owocami, cytrusami, świeżością. Wszystkie aldehydy są bardzo mocne, dlatego należy je rozcieńczać przed użyciem.

AMBER

Grupa zapachowa Amber nawiązuje do szarej ambry z kaszalota.
Większość składników wyróżnia się piżmowo-drzewnymi tonami z podtekstem animalistycznym. W dużej koncentracji są słabo wyczuwalne. W kompozycjach stanowią bazę lub fiksator.

CYTRUSY

Cytrusy zazwyczaj stanowią głowę akordów i kompozycji zapachowych. Są lotne i nietrwałe. Wyróżniają się świeżością, czystością, często słodyczą. Najbardziej popularne olfaktoryczne cytrusy to bergamota, pomarańcza i cytryna.

JONONY

Jonony należą do grupy najstarszych składników syntetycznych, a jednak są popularne do dziś. Tworzą zapachy fiołka i irysa oraz wielu innych kwiatów. Mogą mieć mniej lub bardziej wyraziste tony kwiatowe, drzewne, owocowe bądź jagodowe.

PIŻMA

W przemyśle perfumeryjnym stosuje się syntetyczne odpowiedniki piżma, które cechują się cielesną czułością, pudrowością, ciepłem. W dużej koncentracji są słabo wyczuwalne. Posiadają potężną dyfuzję i efekt fiksujący inne zapachy.

SALICYLANY

Składniki z grupy salicylanów mogą się różnić dość znacząco, łączą je jednak wspólne aspekty nut solarnych (zapach kremu przeciwsłonecznego) oraz zapachu "orchidei". Zazwyczaj służą do budowy akordów ciężkich kwiatowych.

ZIELONE

Składniki tej kategorii wyróżniają się soczystym zielonym zapachem trawy, liści, galbanum, gardenii, lasu. Służą przeważnie do modyfikacji innych składników, nadania im kolorów zielonych, świeżości, soczystości.