Nigdzie w internecie, nawet anglojęzycznym, nie znalazłem informacji, jak powinny pachnieć składniki naturalne przeznaczone do zastosowań perfumeryjnych.
Należy im prędzej naprawić ten błąd 🙂

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż zająć się tworzeniem własnych perfum. Wiedza żadna nie potrzebna (wszystko już wiemy, jesteśmy dobrzy w wąchaniu), internet pod ręką, opisy procesu mieszania jakieś są. No i składniki. Są przecież w każdej aptece, a nawet w kwiaciarniach – do wyboru, do koloru.
Ta łatwa dostępność, w szczególności do składników naturalnych, jest tylko pozorna. Nie ma nic trudniejszego, niż znalezienie dostawcy dobrych naturalnych surowców do produkcji perfum.

Rzecz w tym, że większość łatwo pozyskiwalnych składników naturalnych nie ma przeznaczenia perfumeryjnego. A jakie ma? Przeróżne. Od aromatyzacji kwiatów do zastosowań w masażu i aromaterapii. Lecz nie do tworzenia perfum.
Różnice bywają czasami kolosalne.
Pierwsza paczula, którą wąchałem po raz pierwszy w życiu, pachniała nawozem. Była wprost potworna. Natomiast z czasem poznałem paczule, które chce się stosować w każdej tworzonej kompozycji.
Jak więc odróżniać zapach dobrego składnika naturalnego od niewłaściwego?

The citrus olfactory family and the Golden Apples | Carrément Belle

Składnik Właściwy zapach Niewłaściwy zapach
Bergamotka świeży, słodki, podobny do cytryny, z lekką nutą ziołową, zapach herbaty earl grey ciężki, mocno brudny, podobny do lawendy, bardziej ziołowy niż cytrusowy
Cytryna świeży, podobny do pomarańczy z kwaśną nutą, odrobinę gorzki, zapach skórki cytryny ciężki, dość brudny, podobny do bergamotki, mocno gorzki
Pomarańcza delikatnie słodki, świeży, bardzo przyjemny, owocowy, zapach skórki pomarańczy przesłodzony, dość brudny, z nutą ziołową
Neroli piękny zapach kwiatowo-zielono-cytrusowy, z delikatną nutą ziołową. CENA!!! 😀
Lawenda ziołowy, delikatny, przyjemny, podobny do bergamotki, ale z kwiatowym profilem mocno ziołowy, brudny, nieprzyjemny, jak środek na mole, podobny do rozmarynu
Rozmaryn ziołowy, z nutami cytrusów i drzew iglastych, dość gładki mocno ziołowy, nieprzyjemny, podobny do eukaliptusa
Czarny pieprz przyprawowy, przyjemny, zapach mielonego czarnego pieprzu odpychający, mocno animalistyczny, brudny, ziołowy
Jaśmin niewiarygodnie przyjemny i wielowymiarowy, z rozmaitymi nutami, mieniącymi się kolorami CENA!!! 😀
Róża słodki, bardzo ciężki, upojny, jak z babcinej szafy CENA!!! 😀
Jałowiec podobny do przyprawy jałowiec lub do ginu brudny, nieprzyjemny, ziołowy
Cedr głęboki, przyjemny, przypomina zapach kory, starego drewna, z nutką orzechową ciężki, drzewny, przypomina stare zbutwiałe drewno
Geranium słodki, różany, z nutą zieleni mocno ziołowy, liści geranium, tylko odrobinę podobny do róży
Imbir cytrusowy z nutami przyprawowymi, zapach imbirowej skórki brudny, ziołowy, oleisty, niepodobny do imbiru
Sandał delikatne okrągłe drewno, z mlecznymi i animalistycznymi nutami CENA!!! 😀
Paczula zapach piwnicy, zbutwiałego drewna, ziemi, z nutą ziołową dającą pewną świeżość brudny, mocno ziołowy, zapach nawozu
Wetyweria niezwykle przyjemny i wielowymiarowy, słodki, dymny, orzechowy, nieco ziołowy zapach bagna

Jeśli w tym zestawieniu zabrakło składnika, który Was interesuje – śmiało piszcie, dodamy jego opis.

(Visited 80 times, 1 visits today)

2 Thoughts on “Jak powinny pachnieć składniki naturalne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.