Nigdzie w internecie, nawet anglojęzycznym, nie znalazłem informacji, jak powinny pachnieć składniki naturalne przeznaczone do zastosowań perfumeryjnych.
Należy im prędzej naprawić ten błąd 🙂
Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż zająć się tworzeniem własnych perfum. Wiedza żadna nie potrzebna (wszystko już wiemy, jesteśmy dobrzy w wąchaniu), internet pod ręką, opisy procesu mieszania jakieś są. No i składniki. Są przecież w każdej aptece, a nawet w kwiaciarniach – do wyboru, do koloru.
Ta łatwa dostępność, w szczególności do składników naturalnych, jest tylko pozorna. Nie ma nic trudniejszego, niż znalezienie dostawcy dobrych naturalnych surowców do produkcji perfum.
Rzecz w tym, że większość łatwo pozyskiwalnych składników naturalnych nie ma przeznaczenia perfumeryjnego. A jakie ma? Przeróżne. Od aromatyzacji kwiatów do zastosowań w masażu i aromaterapii. Lecz nie do tworzenia perfum.
Różnice bywają czasami kolosalne.
Pierwsza paczula, którą wąchałem po raz pierwszy w życiu, pachniała nawozem. Była wprost potworna. Natomiast z czasem poznałem paczule, które chce się stosować w każdej tworzonej kompozycji.
Jak więc odróżniać zapach dobrego składnika naturalnego od niewłaściwego?
Składnik | Właściwy zapach | Niewłaściwy zapach |
Bergamotka | świeży, słodki, podobny do cytryny, z lekką nutą ziołową, zapach herbaty earl grey | ciężki, mocno brudny, podobny do lawendy, bardziej ziołowy niż cytrusowy |
Cytryna | świeży, podobny do pomarańczy z kwaśną nutą, odrobinę gorzki, zapach skórki cytryny | ciężki, dość brudny, podobny do bergamotki, mocno gorzki |
Pomarańcza | delikatnie słodki, świeży, bardzo przyjemny, owocowy, zapach skórki pomarańczy | przesłodzony, dość brudny, z nutą ziołową |
Neroli | piękny zapach kwiatowo-zielono-cytrusowy, z delikatną nutą ziołową. | CENA!!! 😀 |
Lawenda | ziołowy, delikatny, przyjemny, podobny do bergamotki, ale z kwiatowym profilem | mocno ziołowy, brudny, nieprzyjemny, jak środek na mole, podobny do rozmarynu |
Rozmaryn | ziołowy, z nutami cytrusów i drzew iglastych, dość gładki | mocno ziołowy, nieprzyjemny, podobny do eukaliptusa |
Czarny pieprz | przyprawowy, przyjemny, zapach mielonego czarnego pieprzu | odpychający, mocno animalistyczny, brudny, ziołowy |
Jaśmin | niewiarygodnie przyjemny i wielowymiarowy, z rozmaitymi nutami, mieniącymi się kolorami | CENA!!! 😀 |
Róża | słodki, bardzo ciężki, upojny, jak z babcinej szafy | CENA!!! 😀 |
Jałowiec | podobny do przyprawy jałowiec lub do ginu | brudny, nieprzyjemny, ziołowy |
Cedr | głęboki, przyjemny, przypomina zapach kory, starego drewna, z nutką orzechową | ciężki, drzewny, przypomina stare zbutwiałe drewno |
Geranium | słodki, różany, z nutą zieleni | mocno ziołowy, liści geranium, tylko odrobinę podobny do róży |
Imbir | cytrusowy z nutami przyprawowymi, zapach imbirowej skórki | brudny, ziołowy, oleisty, niepodobny do imbiru |
Sandał | delikatne okrągłe drewno, z mlecznymi i animalistycznymi nutami | CENA!!! 😀 |
Paczula | zapach piwnicy, zbutwiałego drewna, ziemi, z nutą ziołową dającą pewną świeżość | brudny, mocno ziołowy, zapach nawozu |
Wetyweria | niezwykle przyjemny i wielowymiarowy, słodki, dymny, orzechowy, nieco ziołowy | zapach bagna |
Jeśli w tym zestawieniu zabrakło składnika, który Was interesuje – śmiało piszcie, dodamy jego opis.
Np. Neroli ? 😉
ha! to akurat bardzo łatwe. tak samo, jak w przypadku z różą i jaśminem, wyznacznikiem jest cena.
Już dodałem neroli.
A wanilia? Żywice? Fiołek? Dobra fiolka pewnie po cenie można poznać ale ciekawi mnie czy np olibanum, mirra czy je też można odróżnić?